Mensen die me kennen, maakten het volgend portret. Een beetje een aparte wijze van voorstellen misschien, maar ik herken me er wel in.

Nikie Maes

“Nikie is pedagoge van opleiding. Dat zegt iets, maar niet alles. Nikie volgde drie jaar opleiding om de methode Hendrickx eigen te maken. Daarbovenop volgde ze nog 2 jaar CIGO ( een opleiding aan de Universiteit Hasselt School of Expert Education i.s.m. KULeuven).
Dat zegt iets, maar niet alles. Nikie houdt van jazz. Dat zegt iets, maar niet alles. Nikie is vrij maatschappelijk betrokken; sociale context en leefsituatie zijn altijd belangrijke elementen voor haar. Dat zegt iets, maar niet alles.
Nikie vertelt dat ze van dans houdt. Hoe je lichaam de drie dimensies kan bespelen en zelfs een kleine ruimte groot laat schijnen. Zien hoe je zit. Zien hoe het zit. Zien hoe je staat. Zien hoever je staat. Dat zegt iets en in combinatie met het voorgaande, zegt het veel.
Want centraal voor Nikie is het idee van dialoog. Contact. Hoe mensen meeting points maken, hoe lichaam en ruimte elkaar kruisen, hoe verschillende culturen elkaar vinden dankzij een notenbalk. Een dialoog is geen afwisselende reeks oneliners. Een dialoog is een kruispunt, een ontmoeten als onder de huid van de ander kruipen, een moment en plaats om te verkennen, te experimenteren, nieuwe tonen te vinden. Jazz dus. En jazz kan swingen.
Niet was ons verschillend maakt, brengt ons nader. Maar herkennen en erkennen wat goed is, werkt en versterkt. Dat is het waar het bij Nikie om gaat. Op een vrije (zeg maar jazzy) manier eigen capaciteiten ontdekken en vandaaruit vertrekken. Geen opgelegd proces maar alles zien en benutten van waar je nu staat, waar je nu zit, wat nu je kansen zijn ten aanzien van de verwachtingen die je koestert.
FIKA is daardoor vooral een meeting point met jezelf binnen een context van verandering (bij jezelf, voor een team, in een bedrijf of organisatie). De vrijheid van improvisatie deskundig begeleid.”